Lojalka - jak się przed nią skutecznie obronić ?
Zwiń
X
-
Lojalka - jak się przed nią skutecznie obronić ?
-----------------------------------------------------------------
proszę o pomoc osoby znające się na prawie pracy :
ukończyłem kurs państwowy za który zapłacił pracodawca
po ukończeniu kursu poinformował mnie że będę musiał podpisać lojalkę
" będę pracował przez rok , a jak będę się chciał zwolnić to pokryje koszty kursu "
1) Co robić podpisywać, czy nie podpisywać ? ,
1a) czy mogę odmówić ? ,
1b) kiedy mogę odmówić ?
2) Może negocjować lojalkę przed jej podpisaniem :
obecnie zarabiam 100% gdzie 60% to premia a za miesiąc będzie mi płacił połowę pensji
i co nie będę się mógł zwolnić i mam jeszcze zapłacić za kurs ,
2a) może dopisać w lojalce ze przez ten rok moja pensja netto nie może być niższa niż 100%
3) czy w lojalce mogę sobie zastrzec ze za każdy przepracowany miesiąc ubywa mi 1/12
kwoty za kurs
4) Na jakie haki uważać w lojalce?
-
-
DJ MŁODY, Powinien przed, ale nie jest nowością stosowanie lojalek - mogłeś się tego spodziewać. Z doświadczenia powiem tak że jeśli będziesz chciał zmienić pracę to musisz powiedzieć nowemu pracodawcy że masz zobowiązania wobec poprzedniego - lojalka. I jeśli chce Cie zatrudnić to trzeba uregulować kwotę. I powiedzieć mu żę możesz podpisać z nowym lojalke o reszte kwoty.Octavia III Combi 1.4 TSI Brąz Topaz
Komentarz
-
-
W moim przypadku podpisałbym taką lojalkę tylko wtedy gdy wpisana byłaby na niej miesięczna pensja jaką będę otrzymywał która mnie będzie satysfakcjonowała przez cały okres ważności lojalki. W innym wypadku odmówiłbym podpisania gdyż dzisiejszy "prywaciarzy" nie ma żadnych skrupułów, a ja nie miałbym ochoty pracować za przysłowiową miskę ryżu. Co innego jakbym wiedział o tym przed kursem, że coś takiego będzie miało miejsce i sam się zdecydowałem czy mi to odpowiada. Sam w pracy wiele razy mówię, że oczywiście mogę zrobić to co szef sobie życzy, ale w pewnych kwestiach proszę go o napisanie mi tego na piśmie i poświadczeniu, że bierze za ten absurd odpowiedzialność. Wtedy temat szybko się kończy i już innaczej zaczyna myśleć. ZAWSZE warto mieć d**ochron, bo później winnych brak.
Komentarz
-
-
może dać lojalkę ale chyba nie tak sformułowaną..
Praktyka u nas w firmie jest taka, że wysyłają nas na wszystkie szkolenia, kursy itp itd fbi kgb ale wszystkie papiery zostają w HRze przez np. pół roku i w przypadku jeżeli byś chciał się zwolnić przed upływem tego okresu a chciałbyś mieć papiery odnośnie szkolenia/kursu to wtedy musiałbyś opłacić koszt takiego szkolenia/kursu.
W innym przypadku po upływie określonego terminu dają nam wszystkie możliwe papiery.
Powiedz coś więcej co to za kurs/szkolenie, bo może być też tak, że szef wali w ch.ja i szkolenie leży po jego stronie - i może ma zwracane 100% kasy przez jakieś dotacje czy inne cuda a Ciebie chce tylko naciągnąć :PByła Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally
=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
=> Volkswagen Passat City 1.6 TDI
=> Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
"Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."
Komentarz
-
Komentarz